Ποιος δεν μεγάλωσε με τον Ποπάι, τον ναύτη που αποκτούσε υπεράνθρωπη δύναμη μόλις άνοιγε ένα κουτί σπανάκι;
Για δεκαετίες, αυτή η εικόνα συνδέθηκε με την ιδέα ότι το σπανάκι είναι μια υπερτροφή λόγω της τεράστιας περιεκτικότητάς του σε… σίδηρο. Μάλιστα, κυκλοφορούσε και ένας επιστημονικός μύθος:
Κάποιος Γερμανός επιστήμονας έκανε δεκαδικό λάθος και υπερεκτίμησε τον σίδηρο του σπανακιού κατά 10 φορές!
Αλλά… συνέβη στ’ αλήθεια κάτι τέτοιο;
🔍 Ο Μύθος με το Δεκαδικό Λάθος
Όμως...
✅ Η Αλήθεια: Δεν Υπήρξε Ποτέ Τέτοιο Λάθος
Σύμφωνα με τον Βρετανό ερευνητή Dr. Mike Sutton, που ερεύνησε διεξοδικά το ζήτημα το 2010, δεν υπάρχει καμία δημοσιευμένη μελέτη του von Wolff που να κάνει τέτοιο λάθος σχετικά με το σπανάκι.
Η πρώτη εμφάνιση αυτής της ιστορίας προέρχεται από ένα άρθρο του 1981 (!) από τον T. J. Hamblin, στο British Medical Journal — και χωρίς πηγή. Ήταν περισσότερο σάτιρα παρά επιστημονική αναφορά.
🧪 Τι Περιέχει Πραγματικά το Σπανάκι;
-
Περιεκτικότητα σε σίδηρο: περίπου 2,6 mg ανά 100 g
-
Απορρόφηση: Μόλις 1,7% του σιδήρου αυτού απορροφάται από το σώμα, επειδή είναι μη αιμικός (φυτικής προέλευσης).
-
Εμπόδιο: Το σπανάκι περιέχει οξαλικά άλατα, τα οποία δεσμεύουν τον σίδηρο και εμποδίζουν την απορρόφησή του.
🧠 Και ο Ποπάι;

📏 Πού είναι τα Μαθηματικά;
-
Τα σωστά δεδομένα
-
Η κατανόηση των μονάδων
-
Η κριτική ανάγνωση ακόμα και "επιστημονικών" πληροφοριών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου