Τι είναι η Κυβερνητική;
Η κυβερνητική είναι ο επιστημονικός κλάδος που ασχολείται με την ανάλυση, τον έλεγχο και την επικοινωνία σε πο9λύπλοκα συστήματα – είτε πρόκειται για μηχανές, ζωντανούς οργανισμούς ή κοινωνίες.
Ο όρος προέρχεται από την ελληνική λέξη «κυβερνήτης» και εισήχθη επίσημα από τον Νόρμπερτ Βίνερ στα μέσα του 20ού αιώνα.
Πρόκειται για έναν διεπιστημονικό τομέα που γέννησε θεμελιώδεις ιδέες για τον αυτοματισμό, τα πληροφοριακά συστήματα και –τελικά– την Τεχνητή Νοημοσύνη.Νόρμπερτ Βίνερ: Το Παιδί-Θαύμα
Ο Νόρμπερτ Βίνερ γεννήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1894 και από πολύ μικρός έδειξε εξαιρετική νοημοσύνη. Σε ηλικία 3 ετών άρχισε να διαβάζει μόνος του, ενώ σε ηλικία 11 ετών αποφοίτησε από το λύκειο. Μέχρι τα 18 του είχε ήδη αποκτήσει διδακτορικό στη μαθηματική λογική από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Το περιοδικό New York World τον αποκάλεσε το 1906 «το πιο αξιοσημείωτο αγόρι στον κόσμο». Και όχι άδικα.
Μαθητεία Δίπλα σε Θρύλους
Μεταπτυχιακά, ο Βίνερ σπούδασε στο Trinity College του Κέιμπριτζ, όπου γνώρισε προσωπικά τον Μπέρτραντ Ράσελ και τον Τζ. Χ. Χάρντι, ενώ το 1914 πήγε στο Γκέτινγκεν της Γερμανίας για να συνεργαστεί με τον Ντάβιντ Χίλμπερτ, έναν από τους σημαντικότερους μαθηματικούς του 20ού αιώνα.
Από τα Καθαρά Μαθηματικά στην Τεχνολογία του Πολέμου
Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αν και δεν έγινε δεκτός στον στρατό λόγω κακής όρασης, ο Βίνερ συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα βαλλιστικής. Μετά τον πόλεμο, προσπάθησε να εργαστεί στο Χάρβαρντ αλλά απορρίφθηκε. Τελικά, το 1919 εντάχθηκε στο MIT, όπου εργάστηκε για όλη την υπόλοιπη καριέρα του.
Η Μεγάλη Στροφή: Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος
Η απάντηση που έδωσε ήταν καθοριστική: ανέπτυξε μοντέλα πρόβλεψης βασισμένα σε προηγούμενες κινήσεις. Αν και οι τότε υπολογιστές δεν ήταν έτοιμοι να τα υλοποιήσουν, οι ιδέες του έθεσαν τα θεμέλια για τη μετέπειτα θεωρία ελέγχου και επεξεργασία σήματος.
Οι Βρόχοι Ανατροφοδότησης και η Γέννηση της Κυβερνητικής
Μαζί με τον συνεργάτη του Julian Bigelow, ο Βίνερ μελέτησε τη διαφορά ανάμεσα στην προβλεπόμενη και στην πραγματική συμπεριφορά ενός συστήματος. Έτσι ανακάλυψαν ότι σχεδόν όλα τα πολύπλοκα συστήματα – είτε είναι τεχνικά, είτε είναι βιολογικά – λειτουργούν με βάση βρόχους ανατροφοδότησης (feedback loops).
Αυτοί οι βρόχοι υπάρχουν στον εγκέφαλο, στους αισθητήρες των μηχανών, στις οικονομίες, ακόμα και στην κοινωνική συμπεριφορά.
Το 1948, ο Βίνερ έδωσε όνομα σε αυτό το νέο, ενοποιητικό πεδίο: Κυβερνητική (Cybernetics).
Από την Κυβερνητική στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Το βιβλίο του Βίνερ Cybernetics: Or Control and Communication in the Animal and the Machine θεωρείται ένα από τα πιο επιδραστικά έργα του 20ού αιώνα. Σε αυτό παρομοιάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο με τις μηχανές και παρουσιάζει τις πληροφορίες ως τη «γλώσσα» τόσο της ζωής όσο και της τεχνολογίας.
Η θεώρησή του ότι οι μηχανές μπορούν να μάθουν, να προσαρμόζονται και να λειτουργούν με βάση προηγούμενη εμπειρία, προανήγγειλε πολλά από τα σημερινά μοντέλα της τεχνητής νοημοσύνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου